Volleyboll – grunderna

Innan vi kastar oss alldeles för djupt in i tävlingarna och spelarena tänkte vi börja från börja och introducera sporten för er som kanske inte har gjort mer än att spela det någon gång på stranden. 

Volleyboll kom till 1895, den 9:e februari närmare bestäm. Det var en KFUM-lärare i USA som hette William G Morgan som kom på en sport som han kallade Mintonette. Namnet byttes dock snabbt till volleyboll eftersom man en av reglerna använder ordet volley.

Volley är franska för flygning och menar att att bollen ska slås vidare av en spelare innan bollen hinner studsa eller träffa marken. Och det är ju en av grundreglerna i volleyboll så det är inte så konstigt att sporten fick detta namn.

Lärare bodde i Massachusetts som har ett lika bistert vinterklimat som oss. det hindrade för idrotten under vinterhalvåret. Han kom på sporten som en möjlighet för hans elever att få träna under hela året. Volleyboll är först och främst en inomhussport som sedan visat sig vara lämplig att spela på stranden, inte tvärtom.

Tanken var att spelet inte skulle innehålla lika mycket kroppskontakt som i basket men även vara intressant för åskådarna. Fler sporten användes som inspiration, däribland tennis som man märker med nätet, och handboll som känns igen i vissa regler.

Spelet fortsatte att utvecklas under hela 1900-talet och spred sig snabbt till Asien. Hos oss kom den från flera fronter, 4H och KFUM däribland dem. 1947 skapades ett internationell förbund som organiserar sporten över hela världen. Volleyboll anses faktiskt vara världens största lagidrott, om man räknat till hur många länder om utöver den. Den är även strax bakom ettan, fotbollen, när det kommer till antal utövare så även fast vi kanske inte hör så mycket om volleyboll i våra privatliv här i Sverige, så är det en ofantligt stor och populär sport världen över.

Vi deltog för första gången i EM 1967 men världsmästerskapen för herrarna började redan -49 och för damerna, -52. Det tog dock till 1964 innan det blev en officiell gren i OS och säkerligen är det ett av skälen varför vi svenskar började delta allt mer i sporten och slutligen började tävla internationellt.

Inom volleyboll kan man säga att det finns fyra olika slag man kan göra med bollen:

  1. Serve: här servar men bollen till motståndarlaget. Detta gör man bakom startlinjen och man har en rotationsschema på varje lag som gör att ingen person servar hela tiden.
  2. Baggerslag: med raka armar och händerna slutna om varandra kan man ta emot hårdare och lägre bollar.
  3. Fingerslag: detta gör man med fingerspetsarna när händerna är ovanför huvudet. det ger mer precision och är lättare att passa till en annan spelare.
  4. Smash: detta sätt används mest vid anfall. Man använder en hand och slår hårt på bollen för att få den att snabbt flyga mot golvet på motståndarens lag.