Träning för volleybollspelare

Precis som alla andra som utövar en sport är det viktigt att hålla sig i form även utanför träningen och matcherna. 

Pilates training

En volleybollspelare under en timmes aktivt spelande tar upp till 6000 steg och detta motsvarar omkring 300 kcal. Som de flesta säkert vet är benen nog de viktigaste redskapen en volleybollspelare har, därför är det viktigt att man bygger upp starka ben- och höftmuskler. Dessa muskler är de man behöver förbättra för att så stabila och starka knän. Men det betyder naturligtvis inte att de är de enda musklerna man behöver.

Innan man börjar ska man se till att ha rätt utrustning och kläder, detta hjälper att göra träningen så effektiv och bekväm som möjligt.

Knäböj

Stärker både lår och rumpan. För många är detta den bästa övningen man kan göra för att bygga upp både styrka och muskelmassa, dock krävs det att man har rätt teknik annars kan man löpa risk för skador. Tre grundläggande råd man bör följa är att ha fötterna i höftbredd, aldrig sträcka ut benen helt och vänd precis innan utlåsning.

Sidosteg

Stärker höfter. Denna övning gör man med gummiband spänt mellan benen precis ovanför fötterna. Det ska sitta tillräckligt hårt att man bara kan ta ett litet steg åt sidan. När man gör denna övning ska man hålla bålen rak och stadig och även hålla rumpan spänd.

Bollcrunches

Stärker magen. Till den här övningen behöver man en stor träningsboll. Man sätter sig så långt fram på bollen man kan och lutar sig bakåt så att man ligger med ryggen mot bollen, sedan drar man ihop magen och gör en crunch. Var nog med att inte gå upp hela vägen till en sittande position för då får magen tid att vila.

Axelpressar

Stärker axlar, armar och bålstabilitet. Här ska man sträcka på överkroppen och suga in magen, sedan pressar man armarna rakt upp och går kontrollerat ner igen. Bäst är att fokusera på att ha en bra grundposition med nedsänkta axlar.